Wejścia w oryginalnym radiu OI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wlod
    Drive
    • 2006
    • 63

Zamieszczone przez KruPin
    Jabar, akurat co do pouczania mnie w sprawach "fasonu" i oceniania co jest smaczne, a co nie, to Ty IMO jestes ostatnią osobą, zeby to robić. Przypominam wątek o Lancerach EVO w roznych wersjach mocowych, w ktorym pokazales, ze nie jestes w stanie przyznac sie do bledu i przeprosic za robienie ze mnie idioty
    Krupin to nie o tym watek (zreszta przeprosilem Cie w tamtym <w troche przewrotny sposob> co i tak mnie duzo kosztowalo :diabelski_usmiech - choc prawda lezala gdzies po srodku - akurat z mocami miales pelna racje ) Zreszta w sprawie tych "zaszlosci" wszystkie watki sa na forum wiec kazdy moze poczytac i poznac sie na tym jaki durny jestem To akurat jest dobre, jak Mikrus pisze, ze nie usuwa sie watkow (najwyzej laduja w spadowisku) wiec mozna sobie oddtworzyc caly przebieg

Druga rzecz ze nie zamierzam Cie pouczac - tylko napisalem jak to wyglada moim zdaniem - Ty zastosowales (Twoim zdaniem) niezbedny format swojej wypowiedzi - i jak widac niekoniecznie musial sie wszystkim innym podobac (co zreszta widac po odpowiedziach).

Dobrym jej skutkiem bylo wstrzasniecie dyskusja - co jak widac poskutkowalo (czesciowym) powrotem na droge wlasciwej debaty.

Zawsze mozna zrobic ankiete:
    czy jestes za OCP TL - w takiej formie jak teraz
    czy jestes za OCP TL - ale niewidocznej dla zielonych ale z uprawnieniami jak zaproponowano,
    czy jestes za likwidacja OCP TL

Moj glos poszedlby na wariant drugi Choc mam nadzieje ze takze "szeregowi OCPT" beda mieli prawo kogos zarekomendowac?
    TL mialby wg mnie racje bytu tylko gdyby byla bardzo ograniczona ilosc tych osob (do miejsc zwyczajowych spontonow na danym terenie - tj jeden w malopolsce, jeden na slasku, jeden w pyrlandi itd)bo zaraz sie okaze ze jeden jest bardziej zielonym zielonym od drugiego zielonego (pewnie nie az tak jak potrzeba)

Zamieszczone przez MiKruS
    Tylo, ze do tej pory bylo tak.... jedynie RAZ i jak sie potem okazalo bardzo slusznie.
    tylko nie mow ze ktos chcial zarekomendowac B....ego ? :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 31 Paź, 07 12:34 ]
    Zamieszczone przez MiKruS
    Po prostu tak jak napisalem juz kilkakrtonie. 80% to super ludzie, ktorzy wiedzą o co cho, nie napinają sie i robią wiele, zebysmy wspolnie się bawili. Nie w ogranicznym gronie tylko co raz większym...
    cholera nurtuje mnie te 20% :diabelski_usmiech
  • borut
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 299

Panowie

Czy oryginalne radio w OI ma jakiekolwiek wejścia ( AUX ) do których można podłączyć zewnętrzne źródła dźwięku ?

Pozdrawiam
    Powered by VSI PRINS

Komentarz

Re: Wejścia w oryginalnym radiu OI

Zamieszczone przez borut
      Panowie

Czy oryginalne radio w OI ma jakiekolwiek wejścia ( AUX ) do których można podłączyć zewnętrzne źródła dźwięku ?

Pozdrawiam
      oczywiście że tak , ale przy zastosowaniu odpowiedniej wtyczki , podłączysz co chcesz MP3,iPod np:
      W T Y C Z K A 1
      W T Y C Z K A 2

Komentarz

• borut
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 299

To super - jestem mile zaskoczony !

Masz może rozrysowane wyjścia z radia pod tą wtyczkę ?
        Powered by VSI PRINS

Komentarz

coś się znajdzie :idea:

13 - DATA IN
          14 - DATA OUT
          15 - CLOCK IN
          16 - U+ stałe +12V
          17 - ACC lub +12V wyłącz.
          18 - masa audio
          19 - wej. audio L
          20 - wej audio R

ta rozpiska powinna ci pomóc :wink:

Komentarz

• borut
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 299

desmo,

Dziękuję Ci bardzo !
            Powered by VSI PRINS

Komentarz

• macieks
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 469
              • Octavia III (5E3)
              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

desmo, w opisach aukcji wtyczek które podałeś jest informacja o konieczności przełączenia radia "ręcznie" na AUX IN. Czy Symphony z O1 ma taką możliwość :?: W tej chwili nie pamiętam czy widziałem jakiś taki przycisk - a może robi się to w inny sposób :?:
              Była: O1 1.6 MPI
              Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

Zamieszczone przez macieks
                Czy Symphony z O1 ma taką możliwość W tej chwili nie pamiętam czy widziałem jakiś taki przycisk - a może robi się to w inny sposób
                na radiu nie ma przycisku AUX IN jest za to przycisk od zmieniarki fotki T U T A J.
                Po podłączniu tego kabla musisz sie jakos przełączyć ,a ten kabelek jest podłączony w miejscu zmieniarki , więc podaje ci sygnał do radia jak zmieniarka.

Komentarz

• borut
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 299

desmo,
                  I jeszcze jedno pytanko - na tych aukcjach pokazane jest inne gniazdo niż to wynika z Twojej rozpiski pinów - gdzie indziej są wejścia
                  Powered by VSI PRINS

Komentarz

Zamieszczone przez borut
                    desmo,
                    I jeszcze jedno pytanko - na tych aukcjach pokazane jest inne gniazdo niż to wynika z Twojej rozpiski pinów - gdzie indziej są wejścia
                    rozpisałem ci wtyczkę niebieska czyli AUX IN wejście sygnału
                    jest jeszcze druga wtyczka ale to jest AUX OUT wyjscie sygnału np.na piecyk
                    i trzecia wtyczka do podłączenia telefonu z zestawem HF

Komentarz

• borut
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 299

desmo,

OK dzięki jeszcze raz
                      Powered by VSI PRINS

Komentarz

Zamieszczone przez borut
                        desmo,

OK dzięki jeszcze raz
                        sam to przerabiałem jakiś czas temu więc wiem ile znacze pomoc

Komentarz

• macieks
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 469
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

desmo, a ja znowu spytam (po małych wyszukiwaniach mam wrażenie że to testowałeś ). Mam Symphony z CD, no i oczywiście bez zmieniarki. Poczytałem instrukcję i wydaje się, że po wciśnięciu przycisku CD radio zacznie odtwarzać płytę (w instrukcji napisali że tą co ostatnio). O ile w kieszeni nie ma płyty to (tak myślę) nastąpi próba "zmieniarki" i jak coś tam będzie (jakiś sygnał) to będzie grało.
                          To co opisałem to tylko moje przypuszczenia - jeśli ktoś ma takie złącze (kabelek) z Symphony CD to proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie

Komentarz

Mam Symphony z CD
                            to tak jak ja
                            po wciśnięciu przycisku CD radio zacznie odtwarzać płytę
                            która jest w radiu
                            O ile w kieszeni nie ma płyty to (tak myślę) nastąpi próba "zmieniarki" i jak coś tam będzie (jakiś sygnał) to będzie grało.
                            po podłączeniu zmieniarki wybierasz przyciskami od 1 do 6 płytę w zmieniarce
                            i jak coś tam będzie (jakiś sygnał) to będzie grało
                            wszystko na to wskazuje że będzie grało , takiego podłączenia akurat u siebie nie testowałem ale myśle że nie powinno byc problemu

Komentarz

• macieks
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 469
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

desmo, dzięki za informacje - pewnie przetestuję osobiście

Komentarz

• Zibi
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 491

Hello

Probowalem dzisiaj zmusic moje Symphony do grania mp3 poprzez wtyczke nr 1
                                Niestety pokazywal mi jedynie komunikat NO CD CHANGER

Z tego co widze na rozpisce pinow to chyba musze podlaczyc gdzies pin 17
                                ACC lub +12V wyłącz. ktory narazie sobie luzno dynda
                                Elektrycznie jestem noga i nie wiem skad i jak to pociagnac.
                                Prosze o jakis lopatologiczny opis

Pozdrawiam
                                Zibi

Komentarz

• macieks
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 469
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zibi, mam dokładnie tak samo :evil:
                                  Czy ktoś już to przećwiczył :?: :?: :?:

Komentarz

Zibi opisz szerzej swój problem , bo nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
                                    Najlepiej podeślij mi na priv jakieś foto tego sprzętu który ma zagrać.
                                    Masz MP3 i radio Skoda Symphony CD czy kaseciak :?: , masz wtyczkę nr 1 :?:

Komentarz

• Zibi
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 491

Hello

Mam zwykle Symphony kasetowe, wtyczke nr 1 i Samsunga YP-Z5F
                                      Po wetknieciu wtyczki nr 1 do odpowiedniego gniazda, podpieciu przez przejsciowke 2 cinch do minijack grajka mp3
                                      i jego odpaleniu radio nie reaguje na klawisz c\d niczym innym jak komunikatem no cd changer
                                      Wydaje mi sie, ze jest to spowodowane faktem, ze radio wykrywa zmieniarke poprzez podanie napiecia na pin 17,
                                      ktory we wtyczce nr 1 jest luznym kabelkiem - wg mnie trzeba ten kabelek, gdzies styknac do tego +12 V
                                      Moje pytanie brzmi, gdzie go styknac i jak to zrobic - tylko duzymi literami, bo to totalnie nie moja dzialka

Pozdrawiam
                                      Zibi

Komentarz

Zibi podeślij mi foto tej wtyczki :arrow: ciekawi mnie rozkład pinów

Komentarz

• Zibi
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 491

Hello

Fotka w zalaczniku - ten kabelek jasnorozowy jest luzny i do niczego nie podlaczony
                                          Wg rozpiski pinow to nr 17
                                          Załączone pliki

Komentarz

z tego co tu widzę to :

19 -audio L
                                            20 -audio R
                                            18 -masa
                                            17 -zasilanie sterujące

Pytanie tylko dlaczego ten jasno-różowy kabelek nie był do niczego podłączony :?:
                                            Moim zdaniem powinno działać w takim podłączeniu ale ......... jest zawsze jakieś ale.
                                            Rozpiska pinów jest mojego "projektu" po sprawdzeniu i u mnie działa :wink: , u naszego innego klubowicze również :wink: .
                                            W najgorszym przypadku padnie moduł wejścia sygnałowego czy jakoś tak koszt ok 60 pln (tak było u mnie ) więc staraj się wyłaczyć radio przed wpięciem wtyczki i odwrotnie.Może nawet kluczykiem.
                                            Te radia lubią póżniej pokazywać błąd podczas testowania Vag-iem.

Komentarz

• Zibi
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 491

Bylem dzisiaj w moim lokalnym warsztacie CA
                                              Gosciu po zobaczeniu schematu wtyczki sprobowal podpiac ten luzny kabel pod zasilanie ze stacyjki - nic to nie dalo
                                              Powoli dochodze do wniosku, ze chyba taki prosty kabelek nie zadziala - te drozsze maja wbudowane uklady scalone - po cos one sa
                                              Zreszta popatrzcie na to:

Wg tej strony port zmieniarki jest zablokowany dla innych niz zmieniarka urzadzen - dopiero gdy zmieniarka nada sygnal sterujacy wejscia audia sa odciszane
                                              Generalnie ciekawa stronka dla kumatych elektronikow - sa tam gotowe schematy, lista potrzebnych scalakow i firmware, zeby taki aux in sobie samemu wystrugac
                                              Niestety dla mnie to chinszczyzna

Pozdrawiam
                                              Zibi

Komentarz

• borut
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 299

Więc nie zadziała odtwarzacz MP3 podpięty wegług tej rozpiski ?

[ Dodano: Sob 30 Cze, 07 20:30 ]
                                                desmo,

Dzisiaj zakupiłem wszystkie potrzebne elementy i podłączyłem swój odtwarzacz MP3 - niestety ten układ nie działa. Prawdopodobnie rozpiska jest OK lecz niestety nie wystarczy doprowadzić sygnałów R, L + masa aby zagrało. Radio nie wykrywa zmieniarki.

Szkoda

[ Dodano: Nie 01 Lip, 07 11:45 ]
                                                Nikt a Was koledzy nie robił czegoś takiego - nie chce mi się wierzyć !